Det är enkelt att göra egen paneer och det blir otroligt gott. Jag bor i ett litet samhälle och har bara hittat paneer i en av mataffärerna som ligger i grannsamhället. Ärligt talat så va den inte så god och mitt första möte med paneer blev ingen höjdare. Det va då jag bestämde mig för att göra egen paneer. Vilken skillnad det blev och så enkelt det va att göra.
Detta behöver du:
- 12 dl lantmjölk (3,8-4,5% fett)
- 2 dl yoghurt
- 2 msk citronsaft
- 1 tsk salt
Så här gör du:
- Koka upp mjölken och ta bort den från värmen. Passa mjölken noga för det går väldigt fort när mjölken väl börjar koka.
- Tillsätt yoghurt och citron. Rör försiktigt och låt koka på svag varme under några minuter. Mjölken kommer skära sig nästan direkt och färskost bitar kommer separeras från mjölken.
- Har du en silduk så häller du allt i den annars tar du en ren handduk och lägger i ett durkslag och häller allt i handduken.
- Låt vätskan rinna av ordentligt och på slutet kan du hjälpa till och försiktigt krama ur den sista väskan, knyt i hop Silduk/handduk och lägg något tungt på för att pressa ihop osten i ca 30 minuter. Skär osten i kuber och använd i tex en Paneer masala