Naanbröd är det absolut godaste brödet tycker jag. Mjukt och luftigt och passar perfekt till alla olika sorter av curry (grytor) och olika maträtter. Detta recept ger dig ca 9 bröd och dom är alltid godast nygräddade. Vill du ha fler eller färre bröd går det bra att dubbla eller halvera receptet. Tänk på att börja med bröden ca 2 timmar innan ni ska äta, då kommer allt bli klart samtidigt.
Detta behöver du:
3 dl varmt vatten
1 msk torrjäst
7.5 dl vetemjöl
1 dl rapsolja
1 nypa salt
Smör att pensla bröden med:
- 75g smör
- 1 vitlök
- 1 tsk salt
- ev färsk koriander eller persilja
Så här gör du:
- Blanda jästen i det varma vattnet och låt jäsa i 10 min.
- Häll i mjölet i jästblandningen och blanda i maskin eller för hand. Knåda i 5 min i maskin eller några minuter längre för hand. Du kommer att uppleva att degen känns torr, men den blir perfekt när oljan läggs i.
- Tillsätt olja och salt och fortsätt knåda i ca 10 min.
- Låt jäsa i 1h
- Forma till små bollar och låt jäsa i 30 min.
- Vitlökssmöret: Smält smöret i en liten kastrull på spisen och tillsätt vitlök och koriander eller persilja. blanda och ta bort det från spisen.
- Platta ut eller tryck ut degbollarna med händerna på en arbetsbänken så du formar avlånga bröd med fingrarna och stek bröden i en torr panna på medelvärme i några minuter per sida.
- Pensla vitlökssmöret på den färdigstekta sidan, lägg över naanbröden på ett fat och pensla även den andra sidan. Täck de färdiga bröden med en handduk tills alla bröd är färdiga för servering.