Kryddornas hemland
Indien är kryddornas paradis och det märks när man är på marknader och restauranger runt om i Indien. All mat både smakar och doftar så mycket mer än vårt nordiska kök, här vågar man ta i och blanda olika smaker och var du än befinner dig så ligger doften av spiskummin som en parfym över hela Indien.
Det sägs att i den svenska vardagsmatlagningen använder vi 2 kryddor och i Finland använder dom bara en krydda medans man i Indien använder ca 7 olika kryddor i sin vardagsmat. Det är inte bara antalet olika kryddor som skiljer sig från norden utan även mängden kryddor, i en vanlig gryta använder man ofta allt från 1 tsk till 2 matskedar av varje krydda och för att få ut max med smak så början man varje gryta med att fräsa kryddorna i olja för att få ut så mycket smak det bara går.
Behöver inte vara starkt
Det är lätt att tro att all Indisk mat är väldigt stark, men så behöver det inte alls vara. Maten kan vara mild och mjuk men ändå smaka otroligt mycket. Det gäller bara att välja rätt kryddor och rätt mängd för just dina smaklökar. Vill du att maten ska vara stark så låter du kärnorna i chilin följa med ner i curryn medans du tar bort dem om du önskar mildare smaker. Men om du för första gången befinner dig i Indien och ska testa streetfood eller äta på restaurang så är mitt råd att du ska fråga om styrkan i maten innan du beställer.