Aloo gobi (Potatis & blomkålsgryta)

Aloo gobi (Potatis & blomkålsgryta)

Aloo betyder potatis och gobi betyder blomkål och tillsammans i denna curry blir de fantastiskt goda. Aloo gobi är lite som våran pytt i panna, en fantastisk vardagsrätt och smidig att slänga ihop när du fått några kokta potatisar över från gårdagens middag. Har du ingen kokt potatis hemma så börjar du med att koka potatisen och ställ åt sidan.

Till 4 personer:
  • 4 msk rapsolja
  • 5-6 st svartpeppar hela korn
  • 1 st kanelstång
  • 5 st kryddnejlikor
  • bayleaf några stycken (dessa kan uteslutas) 
  • 1 st stjärnanis
  • 6 st kardemummakapslar
  • 2 st lökar, gul el röd hackade
  • 1 vitlök, hackad
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1 tsk malen koriander
  • 1 tsk gurkmeja
  • 3 st hackade tomater, eller 400 g krossade tomater
  • 5 dl vatten
  • 6st kokta potatisar i tärningar, 3 cm stora
  • litet, blomkålshuvud i buketter
  • salt
  • 2-3 tsk riven ingefära 
  • 1st chili hackad (reglera hettan i maten genom att ha med eller ta bort kärnorna i chilin) 
  • ev socker för att lyfta fram smakerna

Gör så här:

  1. Värm 3 msk olja i en stekpanna med höga kanter, lägg i alla de hela kryddorna och stek tills det luktar gott.  

  2. Häll i lök och stek tills den är väl brynt. 

  3. Tillsätt de malda kryddorna samt riven ingefära, vitlök och chili och stek i ytterligare någon minut.  

  4. Tillsätt tomat, vatten och salt. Låt koka ihop under lock i ca 20 minuter. 

  5. Vänd ner potatis och blomkål. Koka på svag värme i 5 minuter.  

  6. Smaka av om det behövs ytterligare salt och ev lite socker. 

  7. Servera med ny stekta Roti (Indiskt tunnbröd). 

Om det blev lite för starkt så är ett tips att servera en klick med matyoghurt till. 

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar



Du hittade receptet här: