Denna fantastiska rätt som är en av de vanligaste rätterna som serveras på Indiska restauranger i Sverige. Rätten är egentligen inte Indisk från början, utan togs fram av britterna.
Detta behöver du:
Till 4 personer:
4 kycklingfiléer (ca 600g), delade i ca 3 cm stora bitar
Marinad till kycklingen
1 dl turkisk yoghurt
1 msk färsk ingefära, riven
1/2 tsk mald gurkmeja
1 tsk garam masala
1-2 vitlöksklyftor, riven
1 lime, saften
1 tsk spiskummin
2 tsk chilipulver
1 tsk nymald svartpeppar
1 tsk salt
Grytbas
Rikligt med rapsolja att steka i
1-2 Gula eller röda lökar
1-2 vitlöksklyftor, rivna eller finhackade
1 Röd chili, urkärnad och finhackad (justera efter vilken styrka du vill ha, styrkan sitter i fröna)
½ röd paprika, urkärnad och hackad
1 msk Färsk ingefära, riven
2 tsk mald kardemumma
2 tsk mald spiskummin
2 tsk garam masala
4-5 tomater eller 1 förp. krossade tomater 400g
1 tsk salt
2 dl cashewnötter
2 dl
Svartpeppar
Färsk koriander till garnering
ev vatten för bra konsistens på såsen.
Så här gör du:
-
Blanda alla ingredienserna till marinaden i en bunke och lägg i kycklingen. Marinera i en burk med lock över natten eller minst 2 timmar... det går bra med kortare tid med när man missat att förbereda eller kommer på för sent att man vill äta en god Chicken tikka masala till middag:)
- Fräs löken mjuk i olja i en stekpanna med höga kanter. Tillsätt chili, paprika, vitlök och ingefära i stekpannan. Tillsätt övriga kryddor fräs dom i olja 1-2 minuter innan du lägger i tomaterna, fräs under omrörning i någon minut. Rör om och låt såsen puttra på svag värme i 20–30 minuter, om såsen är för torr så tillsätt vatten.
- Under tiden som såsen puttrar så steker du kycklingen. Ställ kycklingen åt sidan i en skål med lock. Rosta
cashewnötterna i en torr panna.
- Kör grytbasen i en mixer eller använd en vanlig stavmixer tillsammans med cashewnötter och yoghurt tills den blir slät. Smaka av med salt och nymald svartpeppar.
- Häll tillbaka såsen i stekpannan och lägg i kycklingbitarna. Låt allt bli varmt och garnera med koriander.
Servera med ett gott Naanbröd och ris