Dal -  med röda linser

Dal - med röda linser

Detta behöver du till 4 personer:

Linser:

  • 2,5 dl röda linser
  • 10 dl vatten

Grund:

  • 1 msk rapsolja
  • 1 tsk hel spiskummin 
  • 2 torkade hela chili
  • 1 gul lök
  • 4 vitlöksklyftor 
  • 1 msk ingefära 
  • 2-3 tomater
  • 1 tsk garam masala
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk mald koriander
  • salt

Tarkan:

  • 2 msk Smör eller olja
  • 2 tsk hel spiskummin
  • 1/2 tsk chili
  • 1 hel torkad chili
  • 1 nypa hing

Så här gör du:

Linser:

  • Skölj linserna väl
  • Koka linserna i vattnet i ca 15 minuter, dom ska bli mjuka. ställ dem åt sidan när dom är klara.

Grund:

  • Under tiden hackar du lök och tomater och river vitlök och ingefära 
  • Hetta upp olja i en stekpanna med höga kanter och fräs hel spiskummin och den torkade chilin. det ska fräsa på en liten stund.
  • Lägg i den hackade löken stek på hög varme till löken blivit mjuk och tillsätt vitlöken låt den gå med en liten stund innan du tillsätter tomaterna även dom ska mjukna.
  • Blanda ner Gurkmeja, garam masala , mald koriander och salt
  • Lägg över allt i grytan med linser och blanda väl, låt koka upp och sedan sjuda någon minut. 
  • Nu är dalen klar och jättegod att äta, men vill du höja den lite till så gör du även en tadka och ringlar över. 

Tadkan:

  • hetta upp smöret (eller oljan) och fräs på alla kryddorna som ska vara till tadkan och häll allt över dalen precis vid servering. Servera med ris och roti 

 

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar



Du hittade receptet här: