Detta behöver du till 4 personer:
Linser:
- 2,5 dl röda linser
- 10 dl vatten
Grund:
- 1 msk rapsolja
- 1 tsk hel spiskummin
- 2 torkade hela chili
- 1 gul lök
- 4 vitlöksklyftor
- 1 msk ingefära
- 2-3 tomater
- 1 tsk garam masala
- 1 tsk gurkmeja
- 1 tsk mald koriander
- salt
Tarkan:
- 2 msk Smör eller olja
- 2 tsk hel spiskummin
- 1/2 tsk chili
- 1 hel torkad chili
- 1 nypa hing
Så här gör du:
Linser:
- Skölj linserna väl
- Koka linserna i vattnet i ca 15 minuter, dom ska bli mjuka. ställ dem åt sidan när dom är klara.
Grund:
- Under tiden hackar du lök och tomater och river vitlök och ingefära
- Hetta upp olja i en stekpanna med höga kanter och fräs hel spiskummin och den torkade chilin. det ska fräsa på en liten stund.
- Lägg i den hackade löken stek på hög varme till löken blivit mjuk och tillsätt vitlöken låt den gå med en liten stund innan du tillsätter tomaterna även dom ska mjukna.
- Blanda ner Gurkmeja, garam masala , mald koriander och salt
- Lägg över allt i grytan med linser och blanda väl, låt koka upp och sedan sjuda någon minut.
- Nu är dalen klar och jättegod att äta, men vill du höja den lite till så gör du även en tadka och ringlar över.
Tadkan:
- hetta upp smöret (eller oljan) och fräs på alla kryddorna som ska vara till tadkan och häll allt över dalen precis vid servering. Servera med ris och roti